ناباروری می تواند هم زن و هم مرد را به طور مساوی درگیر کند به طوریکه 35% از عوامل ناباروری به دلیل فاکتورهای مردانه و 35% به علت فاکتورهای زنانه می باشد همچنین در 20% موارد ترکیبی از فاکتورهای مردانه و زنانه در ناباروری نقش دارند و در 10 % باقیمانده علت ناباروری مشخص نمی باشد. معین نمودن علت ناباروری برای درمان بسیار حائز اهمیت می باشد. فاکتورهای متعددی از قبیل عوامل ژنتیکی، هورمونی و سبک زندگی در ناباروری زنان و مردان نقش دارند. لازم به ذکر است که برخی از این عواملی که موجب ناباروری می شود با مداخلات پزشکی بر طرف می شوند.
از عوامل اصلی ناباروری در زنان می توان به اختلالات تخمک گذاری، لوله های رحمی و رحم اشاره کرد همچنین از عوامی اصلی ناباروری در مردان میتوان به فاکتورهای ژنتیکی که برخی از آن ها شامل اختلالات کروموزمی، ریزحدف کروموزم Y، و اختلال خفیف یا متوسط بیماری سیستیک فیبروزیس میتوان اشاره کرد. تمام مردان با الیگواسپرمی شدید یا آزواسپرمی باید جهت مشاوره ژنتیک ارجاع داده شوند. آزمایش کاریوتایپ و بررسی ریز حذف های کروموزم Y در مردان قبل از روش IVF یا ICSI باید انجام شده باشد. همچنین آزمایش بررسی سیستیک فیبروزیس برای مردان با آزواسپرمی انسدادی پیشنهاد می شود.
چه عواملی باعث ناباروری می شود؟
شایع ترین علت ناباروری زنان عدم تخمک گذاری یا تخمک گذاری نامنظم است. همچنین شایع ترین علت ناباروری مردان مشکلات مربوط به بیضه ها می باشد که بر نحوه ساخت و عملکرد بیضه ها تاثیر می گذارد.
بررسی ناباروری چیست؟
ارزیابی ناباروری مجموعه ای از آزمایش هایی است که علت ناباروری را در هر یک از زوجین مشخص مینماید. اگر علت ناباروری مشخص شود، درمان ممکن است انجام شود. در بسیاری از موارد ناباروری با موفقیت درمان می شود حتی اگر دلیل ناباروری مشخص نشود.
آیا افزایش سن بر روی باروری تاثیر می گذارد؟
احتمال باروری در زوج های سالم در دهه 20 یا اوایل 30 سالگی در هر چرخه قاعدگی حدود 25 تا 30% است. این درصد پس از سن 37 سالگی در خانم ها یه سرعت کاهش می یابد به طوری که تا سن حدود 40 سالگی احتمال باروری در خانم ها در هر چرخه قاعدگی به حدود 10% می رسد. همچنین افزایش سن مردان موجب کاهش باروری می شود اما قابل پیش بینی نمی باشد.
آیا سبک زندگی می تواند بر روی باروری تاثیر بگذارد؟
در خانم ها کمبود وزن، اضافه وزن یا ورزش بیش از حد ممکن است با ناباروری همراه باشد. در زنان و مردان نوشیدن الکل به طور متوسط یا زیاد ممکن است عاملی برای ناباروری باشد. همچنین در مردان سیگار کشیدن و یا مصرف ماریجوانا می تواند تعداد و حرکت اسپرم ها را تغییر بدهد و موجب ناباروری در آقایان شود.