ساعات کاری شنبه تا چهارشنبه 9 تا 15
مشاوره و نوبت دهی 09426001505
گر باردار هستید یا در 42 روز گذشته باردار بوده اید (اخیراً باردار بوده اید) یا در حال شیردهی هستید ، احتمالاً نگران تاثیر بیماری COVID-19 بر خود و نوزادتان هستید. همچنین ممکن است در مورد ایمنی واکسن های COVID-19 سوالاتی داشته باشید. در اینجا مطالبی است که باید بدانید.
زنان باردار در مقایسه با افراد غیرباردار در همان گروه سنی ممکن است در موارد ابتلا شدید، دوره بالینی طولانی تری را طی کنند ، با این وجود بیشتر زنان باردار مبتلا بهبود می یابند. افزایش دمای بدن در بارداری، به ویژه در 3 ماهه اول بارداری می تواند در شکل گیری اجزای جنین اختلال ایجاد کند، به همین دلیل درصورتی که زنان باردار دچار تب شوند توصیه می کنیم جهت بررسی دقیق تر به واحد های بهداشتی درمانی و یا پزشک معالج خود مراجعه کرده و از مصرف خودسرانه دارو خودداری کنند.
خطرات دوران بارداری
خطر کلی COVID-19 برای زنان باردار کم است. با این حال ، زنانی که باردار هستند یا به تازگی باردار شده اند ، در معرض خطر بیماری شدید COVID-19 هستند. بیماری شدید بدین معناست که ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان ، مراقبت های ویژه یا قرار گرفتن در دستگاه ونتیلاتور برای کمک به تنفس داشته باشید. زنان باردار مبتلا به COVID-19 نیز احتمال بیشتری دارد که قبل از شروع هفته 37 بارداری (زایمان زودرس) نوزاد خود را به دنیا آورند و ممکن است در معرض خطراتی از جمله از دست دادن نوزاد قرار بگیرند.
زنان بارداری که دارای بیماری های زمینه ای مانند دیابت هستند نیز ممکن است به دلیل COVID-19 بیشتر در معرض خطر بیماری شدید قرار بگیرند. برخی تحقیقات نشان می دهد که زنان باردار مبتلا به COVID-19 نیز احتمال بیشتری دارد که زایمان زودرس و زایمان سزارین داشته باشند و نوزادان آن ها بیشتر در بخش نوزادان بستری می شوند. اگر علائم COVID-19 دارید یا در معرض فردی با COVID-19 قرار گرفته اید ، فوراً با ارائه دهنده خدمات درمانی خود تماس بگیرید. توصیه می شود آزمایش ویروس COVID-19 را انجام دهید. پیش از این با پزشک خود تماس بگیرید و علائم خود را اطلاع دهید. اگر COVID-19 دارید و باردار هستید ، هدف از درمان شما تسکین علائم است و ممکن است شامل دریافت مقدار زیادی مایعات و استراحت و همچنین استفاده از دارو برای کاهش تب ، تسکین درد یا کاهش سرفه باشد. اگر به شدت بیمار هستید ، ممکن است نیاز به درمان در بیمارستان داشته باشید.
توصیه هایی مهم :
انعطاف پذیر باشید. اگر برای انجام زایمان یا سزارین برنامه ریزی کرده اید ، ممکن است قبل از ورود شما به بیمارستان ، شما و فرد حمایتی از نظر علائم COVID-19 مورد بررسی قرار بگیرید. ممکن است قبل از ورود به واحد زایمان مجدداً معاینه شوید. اگر علائم یا ویروسی دارید که باعث COVID-19 می شود ، ممکن است زایمان یا سزارین شما دوباره برنامه ریزی شود. برای محافظت از سلامتی شما و نوزاد شما برخی از امکانات ممکن است تعداد افرادی را که می توانید در هنگام زایمان در اتاق داشته باشید محدود کند. ملاقات های پس از زایمان نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد. همچنین ، در طول بستری شدن شما و شخص حمایتی شما ممکن است هر روز از نظر علائم غربالگری شوید. با پزشک خود در مورد هرگونه محدودیتی که ممکن است اعمال شود صحبت کنید. اگر مبتلا به COVID-19 هستید یا به دلیل علائم ، منتظر نتایج آزمایش هستید ، هنگام بستری شدن بعد از زایمان توصیه می شود که هنگام مراقبت از نوزاد خود از ماسک پارچه ای استفاده کنید و دستانتان ضدعفونی و استریل باشد . نگه داشتن گهواره نوزاد در کنار بستر در حالی که در بیمارستان هستید اشکالی ندارد ، اما توصیه می شود که در صورت امکان فاصله معقولی از نوزاد خود داشته باشید. وقتی این اقدامات انجام شود ، خطر آلوده شدن نوزاد به ویروس COVID-19 کاهش میابد . با این حال ، اگر شما به شدت مبتلا به COVID-19 هستید ، ممکن است لازم باشد به طور موقت از نوزاد خود جدا شوید.
آیا اگر در زمان بارداری به COVID-19 مبتلا شوم، برای جنین من خطرناک است ؟
ما اطلاعات بسیار کمی داریم که بدانیم ویروس از مادران به نوزادان در دوران بارداری منتقل می شود یا خیر. تاکنون آزمایش خون در سه نوزاد نشان داده که در طول بارداری به این ویروس عکس العمل نشان دادهاند . شواهدی در دست نیست که نشان دهد COVID-19 سبب افزایش نقائص مادرزادی می شود، اگر چه اطلاعات ما بر پایه ی شواهد تعداد محدودی خانم باردار است که در زمان بارداری به بیماری شدید مبتلا شده اند و همچنان به بارداری ادامه دادند. تب ِبالا در حوالی هفته ششم بارداری یا چهار هفته بعد از لقاح، ممکن است با افزایش خطر مشکلات در مغز و ستون فقرات جنین همراه باشد. این مختص COVID-19 نیست و با هر علتی که تب ایجاد کند دیده میشود . خطر بسیار کم است. حدود دو زن از هر هزار زن با تب در اوایل بارداری؛ در مقابل یک زن در هر 1000 زنی که در اوایل بارداری تب نداشته اند می توانند نوزادانی با این مشکلات داشته باشند . برای بررسی این نوع مشکلات ، انجام سونوگرافی در هفته 18 تا 22 بارداری توصیه می شود. بیشترین خطر برای نوزاد در زمانی است که به بیماری شدید مبتلا شده و قبل از موعد مقرر وارد زایمان شوید یا پزشک یا ماما به دلیل شرایط نامناسب برای جنین به دلیل شدت بیماری شما ، توصیه به ختم بارداری زودرس کنند. هر چقدر به موعد زایمان ِخود نزدیک تر باشید، خطر برای نوزاد کمتر می شود. اگر COVID-19 دارید و حین زایمان هستید، ممکن است بدن شما قادر نباشد به اندازه معمول اکسیژن دریافت کند . این ممکن است تطبیق با زایمان را برای جنین مشکل تر کند . توصیه می شود ، هر زمان ممکن باشد ، زایمان در بیمارستان باشد تا کودک را بتوان از نزدیک و به طور مداوم مراقبت کرد و امکانات انجام سزارین در صورت لزوم موجود باشد . در حال حاضر دلیلی برای انتخاب سزارین بجای زایمان طبیعی به دلیل ابتلا ی مادر به COVID-19 وجود ندارد ، مگر اینکه دلیل دیگری وجود داشته باشد . با اطلاعات بسیار اندکی که اگر مادری در زمان زایمان به COVID-19 مبتلا باشد موجود است ، به نظر می رسد حدود یکی از هر 20 نوزاد علائم عفونت را ظرف چند روز اول بعد از تولد نشان خواهند داد . به احتمال بسیار آن ها حوالی زمان زایمان به این عفونت مبتلا شدهاند . بیشترین چیزی که میدانیم در مورد سه نوزادی است که نیاز به درمان پیدا کردند و به نظر می رسد عفونت COVID-19 در آن ها بهبود یافته است.
بعضی مطالعات با ویروس های مشابه نشان داده اند که ممکن است کودک بعد از ابتلا به عفونت مشابه با COVID-19 ، به خوبی رشد نکند. اکثر افراد صاحب نظر حداقل یک سونوگرافی 2 تا 4 هفته پس از پایان عفونت را توصیه می کنند تا از رشد مناسب کودک اطمینان حاصل کنند . همچنین توصیه می شود سونوگرافی های مرتب ، حداقل هر چهار هفته در طول بارداری برای پایش رشد جنین ادامه پیدا کند.
راهنمایی بعد از زایمان
توصیه می شود مراقبت های بعد از زایمان یک روند مداوم باشد. با پزشک خود در مورد گزینه های ویزیت مجازی برای بررسی بعد از زایمان و همچنین نیاز خود به ویزیت حضوری صحبت کنید. در این دوران استرس زا ، ممکن است نگران سلامتی خود و خانواده خود باشید. به سلامت روان خود توجه کنید و در حین انجام اقدامات احتیاطی برای کاهش خطر ابتلا به ویروس COVID-19 برای حمایت از خانواده و دوستان خود کمک بگیرید.
ملاحظات مربوط به تغذیه با شیر مادر
تحقیقات نشان می دهد که به احتمال زیاد COVID-19 از طریق شیر مادر منتقل می شود و باعث عفونت در نوزاد می گردد . اکثر اطلاعات نشان می دهند که هنگام ابتلا به COVID-19 تغذیه نوزاد با شیر مادر بی خطر است . به یاد داشته باشید که شیر مادر بهترین منبع تغذیه برای اکثر نوزادان است . شیر مادر همچنین از نوزادان در برابر عفونت ها ، از جمله عفونت گوش ، ریه و دستگاه گوارش محافظت می کند . به این دلایل ، داشتن COVID-19 نباید مانع از دادن شیر مادر به نوزاد شود . اگر قصد شیردهی دارید ، با پزشک خود یا سایر متخصصان بهداشت صحبت کنید . خواسته های خود را اعلام کنید تا بتوانید قبل از اینکه کودک خود را به خانه ببرید شروع به شیر دادن یا شیردهی کنید .
اگر به COVID-19 مبتلا هستید ، اقدامات لازم را برای جلوگیری از انتقال ویروس به نوزاد انجام دهید . قبل از شیردهی دستان خود را بشویید و در دوران شیردهی و هر زمان که در فاصله 6 قدمی از نوزاد خود هستید ، ماسک بزنید . قبل از شیردوشی دستان خود را بشویید و در صورت امکان ، از کسی که از لحاظ جواب تست COVID منفی و سالم است بخواهید که شیر مادر را به نوزاد بدهد .
واکسن COVID-19 در دوران بارداری و شیردهی
در صورت بارداری یا شیردهی ، توصیه می شود واکسن COVID-19 دریافت کنید . دریافت واکسن COVID-19 می تواند شما را در برابر بیماری های شدید ناشی از COVID-19 محافظت کند . واکسیناسیون همچنین می تواند به زنان باردار در ساخت آنتی بادی هایی کمک کند که ممکن است از نوزادان آن ها محافظت کند . واکسن های COVID-19 باعث عفونت با ویروس COVID-19 از جمله در زنان باردار یا نوزادان آن ها نمی شوند . هیچ یک از واکسن های COVID-19 حاوی ویروس زنده نیست که باعث بیماری شود .
در حالی که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است ، یافته های اولیه نشان می دهد که دریافت واکسن mRNA COVID-19 در دوران بارداری هیچ خطری جدی برای زنان باردار واکسینه شده یا نوزادان آن ها ندارد. همچنین ، به خاطر داشته باشید که واکسن های mRNA COVID-19 DNA شما را تغییر نمی دهند و باعث تغییرات ژنتیکی نمی شوند . علاوه بر این ، واکسن هایی که از ناقل ویروسی مشابه واکسن COVID-19 Janssen/Johnson & Johnson استفاده می کنند ، در آزمایشات بالینی در هر سه ماهه بارداری به زنان باردار داده شده است , هیچ اثر مضری پیدا نشد . همچنین توصیه می شود اگر قصد بارداری دارید یا ممکن است در آینده باردار شوید ، واکسن COVID-19 دریافت کنید . در حال حاضر شواهدی وجود ندارد که نشان دهد واکسن COVID-19 باعث مشکلات باروری می شود . اگر نگرانی دارید ، با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای آن صحبت کنید .
گزارشات نشان می دهند :
زنان بارداری که مبتلا به COVID - 19 هستند و علائم خود را نشان می دهند بیشتر از زنان غیر باردار مبتلا به COVID -19 و نیاز به مراقبت در بخش مراقبت های ویژه (ICU ) ، نیاز به دستگاه تنفسی دارند . با این حال ، خطر کلی بیماری شدید برای زنان باردار کم است .
به یاد داشته باشید که محققان دائماً در مورد COVID-19 بیشتر می آموزند . برخی از محققان به طور خاص به بررسی COVID-19 و اثرات احتمالی آن بر جنین می پردازند. این چیزی است که آن ها اکنون می دانند :
محققان چند مورد از COVID-19 را پیدا کرده اند که ممکن است در دوران بارداری به جنین منتقل شده باشد ، اما به نظر می رسد این مورد نادر است.
محققان عفونت COVID-19 ، زایمان زودرس و مرده زایی را مورد مطالعه قرار داده اند . برخی از مطالعات نشان می دهد که ممکن است خطر زایمان زودرس در زنان مبتلا به COVID-19 افزایش یابد . مطالعات دیگر این واقعیت را ثابت نکرده اند . اما اطلاعات هنوز محدود است . محققان به مطالعه این نتایج برای درک بهتر آثار COVID-19 قبل از تولد ادامه می دهند .
آیا در طول بارداری می توان واکسن COVID-19 را تزریق کرد؟
بله ، شما باید در دوران بارداری واکسن COVID-19 دریافت کنید . دریافت واکسن می تواند به شما و جنین شما کمک کند. به یاد داشته باشید که زنان باردار بیشتر در معرض بیماری شدید ناشی از COVID-19 نسبت به زنان غیر باردار هستند . واکسن ها در جلوگیری از عفونت COVID-19 ، بیماری های شدید بسیار موثر هستند .
به طور کلی زنانی که در دوران بارداری علائم COVID-19 را دارند باید فوراً به پزشک خود اطلاع دهند . اگر از نظر کروناویروس مورد آزمایش قرار گرفتید و معلوم شد که به آن مبتلا هستید ، نگران نباشید . متخصصین می توانند در دوران بارداری درمان COVID-19 را انجام دهند . چندین داروی مورد استفاده در حال حاضر برای زنان باردار مورد استفاده قرار می گیرد و مطالعات اولیه نشان داده است که می تواند مزایایی را به همراه داشته باشد . این توصیه ها بر اساس داده های چند ماه اول همه گیری ویروس کرونا است و با کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویروس در حال به روز شدن است .
نکته بسیار مهم و حیاتی این است که تب بالا در بارداری ، به ویژه در سه ماهه اول ، می تواند خطر نقایص مادرزادی را افزایش دهد . به همین دلیل است که ما بیماران خود را تشویق می کنیم تا خود را در برابر هر گونه بیماری که باعث تب از جمله آنفولانزا می شود ، محافظت کنند .
راهنمای ایمن ماندن زنان باردار در دوران کرونا
همه ما در روزهای عجیب و غریبی زندگی می کنیم ، طوری که باید در خانه های خود بمانیم تا از امنیت خود و خانواده خود اطمینان حاصل کنیم. جهان با شیوع اخیر کروناویروس جدید روبرو است که اولین بار در ووهان چین گزارش شد. چندین کشور قرنطینه را در کشورشان اعمال کردند . افراد در هر گروه سنی بی صبرانه منتظر پایان این بیماری همه گیر هستند . متخصصان پزشکی در سراسر جهان در حال اختصاص دادن وقت خود هستند و سخت تلاش می کنند تا بیماران مبتلا را درمان کنند . درست است که افراد مسن بیشتر در معرض ابتلا به عفونت هستند ، اما آیا در مورد زنان باردار فکر کرده اید؟
بله ، این درست است که زنان باردار در مقایسه با افراد مسن در معرض خطر کمتری هستند . با این حال ، اقدامات احتیاطی زیادی وجود دارد که باید از آن ها مراقبت کرد زیرا در حال حاضر درمان خاصی برای COVID-19 در دسترس نیست . راهنمایی را برای زنان باردار تهیه کرده ایم که می تواند به آن ها در حفظ ایمنی در دوران کرونا کمک کند :
از افرادی که بیمار هستند دوری کنید
درست مانند افراد مسن ، سیستم ایمنی زنان باردار نیز ضعیف است . به این دلیل است که آن ها تغییرات فیزیولوژیکی زیادی را تجربه می کنند که ایشان را مستعد ابتلا به عفونت های تنفسی و بیماری های دیگر مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی می کند . همچنین برخی از مطالعات نشان داده اند که تب بالا در مراحل اولیه بارداری می تواند منجر به نقایص مادرزادی شود . بنابراین ، مهم است که ایمنی زنان باردار در این همه گیری بیشترین اولویت را داشته باشد .
تقویت سیستم ایمنی بدن
خوردن رژیم غذایی غنی از مواد مغذی یکی از بهترین راه ها برای تقویت ایمنی زنان باردار است . در دوران بارداری ، زنان برای تامین نیاز جنین در حال رشد به مقدار زیادی پروتئین و کلسیم نیاز دارند . افزودن حبوبات ، ماهی قزل آلا ، محصولات لبنی ، تخم مرغ ، گوشت بدون چربی ، سیب زمینی شیرین ، سبزیجات برگ سبز در رژیم غذایی آن ها مطمئناً ایمنی را افزایش می دهد . مکمل هایی مانند روی و ویتامین D نیز برای تقویت سیستم ایمنی مفید هستند . ورزش منظم و خواب راحت برای تقویت سیستم ایمنی بدن زنان باردار کافی است .
ضدعفونی مناسب داشته باشید
حتماً همه شما این روزها شنیده اید که اهمیت ضدعفونی کردن چقدر بالا است . سازمان بهداشت جهانی دستورالعملی را صادر کرده است که در آن درباره نحوه ضدعفونی و شستن دست ها صحبت می شود . دستورالعمل های موجود را دنبال کنید . یک زن باردار باید مرتباً دست خود را با آب یا صابون یا ضدعفونی کننده به مدت 20 ثانیه بشوید .
با پزشک خود در ارتباط باشید
بله ، این درست است که متخصصان بهداشت و بیمارستان ها با بیماری همه گیر سر و کار دارند ، اما یک زن باردار می تواند در مورد سلامت خود با پزشک خود تماس بگیرد و در صورت لزوم ، می تواند برای معاینه پزشکی مراجعه کند . هنگام احساس ناخوشی توصیه نمی شود خود درمانی انجام دهید . با پزشک خود مشورت کنید و برای معاینه معمول ، ماسک بزنید و فاصله اجتماعی را رعایت کنید .
بارداری مرحله ای از زندگی است که در آن یک زن به خاطر سلامت روحی و جسمی خود نیاز به مراقبت کامل پزشکی دارد .
ایمن باشید و امیدوار باشید از فرزند خود در دنیایی عاری از کرونا استقبال کنید.